مقدمه

منوپمپ یا مونو پمپ مواد شیمیایی به منظور ورود یک ماده ویژه با مقدار معین به آب یا دیگر مایعات است. در این متن کارشناسان ما می‌کوشند تا نظر علاقمندان به این موضوع را به مسائلی چون کاربردها و اهمیت آن در صنعت جلب کنند.  از  همراهی‌‌تان تا پایان این نوشتار، سپاس‌گذاریم.

منوپمپ تزریق مواد پتروشیمی چیست؟

این پمپ‌ها توانایی تزریق مواد مختلف را دارا هستند؛ موادی همچون کلر، اسید، انعقاد کننده‌ها و بازها. گزینش پمپ تزریق مواد شیمایی به نوع ماده دارد. به منظور انتخاب درست و به جای تزریق  می‌بایست به میزان خورندگی ماده‌ای که تزریق می‌شود، بسیار توجه داشت. علاوه براین، به علت مهم بودن مساله دقت در میزان تزریق، لازم است به گنجایش ماده شیمیایی در بازه زمانی و فشار کاری نیز توجه نمود.

پمپ تزریق مواد شیمیایی، در صنایع مختلفی کاربری دارد. این صنایع را می‌توان اینگونه برشمرد:

  • تصفیه خانه‌ها
  • صنایع آب و فاضلاب
  • صنایع غذایی
  • کارخانجات صنعتی و تولیدی
  • کشاورزی
  • لابراتورهای پزشکی و غیر پزشکی
  • پالایشگاه‌های نفت
  • گاز و پتروشیمی
  • معادن
  • صنایع کاغذسازی

از مهم‌ترین و معروف‌ترین، پمپ‌هایی که در این زمینه یافت می‌شود، می‌توان به این دو مورد اشاره کرد:

پمپ تزریق اتاترون و دوزینگ پمپ آنتک. شایان ذکر است این دو نوع پمپ وارداتی هستند و در بازراهای ایران قابل خرید و فروش می‌باشند. درباره پمپ‎‌های تزریق باید گفت، این‌گونه پمپ‌ها برای تزریق مقدار بسیار سنجیده جریان مواد شیمیایی به داخل خطوط فرایندی کمک گرفته میشود.

چنانچه پمپ‌های انتقال از نوع سانترفیوژ باشد، دبی خروجی وابسته به فشاری است که تولید می‌کند و این ارتباط را به شکل منحنی عملکردی پمپ به نمایش می‌گذارد. در پمپ‌های تزریق مواد شیمیایی، مقدار تزریقی با کمک تغییر در درازای استروک، تنظیم می‌شود. از همین رو، پمپ‌های تزریقی مواد شیمیایی از دقت بسیار بالایی برخوردار بوده و همین ویژگی باعث شده است تا از آنها در صنایع مختلفی به کار گرفته شود. 

خوشبختانه به دلیل اهمیت بالای پمپ تزریق مواد شیمیایی، گروه‌های صنعتی بسیاری نمایندگی انحصاری فروش و خدمات پس از فروش را به عهده گرفته‌اند. از جمله پمپ‌هایی که در ایران خرید و فروش می‌شود، می‌توان به پمپ‌های استاندارد API 676 یا همان پمپ‌های جابجایی مثبت اشاره کرد. یکی دیگر از پمپ‌هایی که در بازار ایران مشتری خوبی دارد، پمپ‌های فنر برگشتی و پمپ‌های سولنوئیدی می‌باشد. شرکت‌های سازنده این نوع پمپ‌ها جهت کامل کردن محصولات ارایه شده و افزایش بهره‌روی این نوع پمپ‌ها، ابزارآلات و دستگاه‌های دقیق را به مشتریان خود ارایه می‌کند. درباره مولد حرکت این گونه پمپ‌ها نیز باید گفت، نیروی آنها بوسیله موتور الکتریکی تامین می‌شود.

پمپ های ساخت شرکت رایبد انرژی پاژ با برند پمپ پاژ دارای استانداردهای مذکور می باشد.

گفتنی است، از این حیث که پمپ تزریق مواد شیمیایی در کارخانجات تصفیه آب و استخرهای شنای مدرن بوسیله کلر ، آنتی اسکالانت می‌شود، لازم است با نظر به نوع ماده‌ای که تزریق می‌شود، دیافراگم هر پمپ را با وسواس و هماهنگ با ماده تزریق شده گزینش شود. هد پمپ تزریق نیز این امکان را دارد که از گونه PVDF ،PVC ،PP ،PE و316SS باشد.

اجزا اصلی منو پمپ تزریق مواد پتروشیمی

قطعات به کار رفته در پمپ مواد شیمیایی می تواند با توجه به نوع و عملکردی که دارد از دیگر گونه‌های موجود در بازار متفاوت باشد. اما این پمپ‌ها دارای قطعات اصلی است که به شرح زیر می‌توان به آن اشاره کرد:

مخزن یا محفظه میکسر

محفظه‌ای است که ماده شیمیایی را در خود جای می‌دهد. این مواد همگی به‌صورت مایع می‌باشند. اندازه مخزن و میزان ماده شیمیایی که داخل محفظه ریخته می‌شود می‌بایست با میزان مورد نیاز تزریق و گنجایش تزریق پمپ هماهنگ باشد.

صافی :

در ابتدای خط ساکشن و در داخل محفظه جا داده می‌شود. صافی، مواد شیمیایی را از خود عبور داده و ذرات و ناخالصی‌ها را صاف می‌کند. صافی از عبور مواد بزرگتر ممانعت کرده و از خراب شدن پمپ جلوگیری می‌کند.

شیر یک طرفه:

شیر یک‌طرفه ، یک شیر بدون بازگشت می‌باشد که به خط ساکشن اتصال داده شده است. این شیر مانع خروج مواد شیمیایی به درون مخزن می‌گردد.

خط مکش:

خط ساکشن لوله ای است که به ورودی پمپ تزریق مواد شیمایی قابلیت اتصال دارد. این خط مواد شیمیایی را بوسیله مکش از مخزن وارد پمپ می‌کند.

پمپ تزریق مواد شیمیایی:

این پمپ برمبنای دبی مورد نیاز کار تزریق را به سامان می‌رساند. بر اساس این پمپ، فشار خط و نوع ماده شیمیایی که تزریق می شود، انتخاب می‌گردد. بدنه پمپ‌ها اغلب از جنس پی وی سی بوده و ممکن است از اتیلن، پلاستیک‌ها، لاستیک یا استیل مقاوم ضد خوردگی نیز ساخته شوند.

خط تزریق :

خط تزریق، لوله‌ای است که پمپ را به خط لوله اتصال می‌دهد. بدین وسیله، تزریق ماده شیمیایی انجام می‌گیرد. اغلبا خط تزریق از لوله صلب پی وی سی ساخته شده است. گاهی نیز ممکن است جنسی از پلی اتیلن، یا یک لوله تقویت شده داشته باشد. این قطعه از انواع دریچه‌های تخلیه برخوردار بوده و می‌تواند کاهش فشار یا دریچه‌هایی که هوا را آزاد می‌کند، در اختیار داشته باشد.

انژکتور و شیر یک طرفه:

این قطعه در مکان خروجی پمپ کارگذاشته می‌شود و ماده ای که تزریق می‌شود را با عبور دادن از انژکتور به خط لوله می‌رساند. در بعضی از انژکتورها به منظور ممانعت از خروج مواد شیمیایی به درون پمپ، شیر یک‌طرف نصب می‌شود.

آنالایزور و سنسور :

جهت حصول اطمینان از دقت بالای دوزینگ پمپ و اتوماسیون، برخی از کارخانه‌های پیشرفته و صنعتی و همچنین استخرهای مدرن از شبکه‌ها و نرم‌‍افزارهایی استفاده می‌کنند که قابلیت کنترلینگ دارد. استفاده از سیستم‌های کنترل مرکزی برای این قسم از کارخانجات بسیار اهمیت دارد. قابل ذکر است، بیشتر سیستم‌هایی که تزریق بدون آنالایزر و سنسور در آن نصب می‌شود، می‌بایست بوسیله یک اپراتور مدیریت شود.

آیا قطعات پمپ تزریق مواد شیمیایی احتمال خراب شدن دارند؟

در پاسخ به این سوال باید گفت، معمولا پمپ تزریق مواد شیمیایی از ماندگاری و کیفیت بالایی برخوردار است.  ولی دیافراگم آنها بعد از گذشت زمان با نظر به سرعت عملکرد پمپ و بودن ناخالصی و نحوه کاربرد پمپ دچار تخریب و آسیب می‌شود. علاوه براین، پیشنهاد می‌شود؛ سیلینگ، واشر و اروینگ‌ها را هر از گاهی عوض کرد.

خوشبختانه شرکت‌هایی وجود دارند که می‌توانند به منظور ارایه قیمت پیشنهادی و رفع ایرادات فنی سیستم های تزریق و کلرزنی و دوزینگ اعلام آمادگی نمایند. ساخت دوزینگ پمپ به صورت کامل در اختیار برخی از کشورها مانند آلمان قرار دارد اما ضمانت نامه کیفی محصول از طرف نماینده شرکت به منظور حصول اطمینان تامین می‌شود.

آیا ایران نیز پمپ تزریق مواد شیمیایی تولید می‌کند؟

خوشبختانه ایران نیز در زمره کشورهایی است که پمپ تزریق مواد شیمیایی تولید می‌کند. متاسفانه برخی از کاربران نظر دارند که ایران محصولات بی‌کیفیتی در این زمینه تولید می‌کند که در پاسخ به این افراد باید اذعان کرد، پمپ‌های ایرانی در مقایسه با مدل‌های مشابه خود یعنی پمپ چینی، هندی و ... کیفیت بسیار بالایی تری دارد. در ادامه باید خاطر نشان کرد، کشورهایی مانند چین، هند، ایتالیا، آلمان و آمریکا از تولیدکنندگان عمده پمپ تزریق مواد شیمیایی می‌باشند.

کیفیت مهم است یا قیمت؟

در هنگام خرید، ممکن است این سوال به ذهن مشتری متبادر شود، آیا کیفیت مهم است یا قیمت. کارشناسان ما معتقدند، اگر چه در موارد بسیاری کیفیت همیشه بر قیمت ارجحیت داشته است، اما در این مورد می‌توان استثنا قایل شد. به عنوان مثال، پمپ چینی و ایتالیایی اگر چه سازندگان متفاوتی دارند اما از نظر کیفی هر دو مانند هم ارزیابی می‌شوند. گفتنی است، بعضی از برندهای معروف به دلیل عدم موجودیت لوازم یدکی در بازار ایران و عدم نبودن نماینده مشتری را دچار مشکلاتی می‌کند.

جنس بخشی که در تماس با سیال است، چگونه ارزیابی می‌شود؟

اگر پمپ تزریق مواد شیمیایی از قیمت پایینی برخوردار باشد مانند پلی پروپلین و پی وی سی، اغلب بیشتر مورد انتخاب مشتری واقع می‌شوند. ولی برای ماندگاری و نگهداشت عملکرد پمپ تزریق مواد شیمیایی پیشنهاد می‌شود، هماهنگ با مایع، جنس بخش وتWET پمپ مورد گزینش قرار گیرد. به عنوان مثال، جهت اسید سولفوریکی که نود وشش درصد ارزیابی شده است، از PVDF استفاده شود.

پمپ تزریق مواد شیمیایی را چگونه تهیه کنیم؟

خوشبختانه شرکت‌های بسیاری هستند که می‌توان این پمپ‌ها را از آنها خریداری کرد. این شرکت‌ها در هنگام فروش محصول یک ضمانت نامه نیز به خریدار تحویل می‌دهند که خدمات پس از فروش را در آن تعریف کرده است. این شرکت‌ها همواره دارای مشاوره تلفنی و حتی حضوری نیز هستند و به صورت رایگان ارایه خدمات می‌دهند.

آیا می‌توان، پمپ تزریق مواد شیمیایی را از طریق سایت‌های فروشگاهی نیز تهیه کرد؟

بله مشاوران ما در این سایت می‌توانند ویژگی‌های فنی این گونه پمپ‌ها را در اختیار کاربران قرار دهند.

سایر پمپ‌‌ ‎های تزریق مواد شیمیایی کدام اند؟

برای این که مجموعه پمپ تزریق کامل شود و همینطور جهت کاربردهای آزاد، مدل‌هایی از دیگر پمپ‌ها در این جا معرفی می‌شود:

پمپ‌های رفت و آمدی چگونه پمپ‌هایی هستند؟

پمپ‌های رفت و برگشتی معمولا در سه نوع قابل رده بندی هستند که عبارتند از:

  • پیستونی
  • پلانجری
  • دیافراگمی

پمپ پیستونی

در این گونه پمپ‌ها، رینگ روی بدنه پیستون تعبیه شده است. اما در پمپ‌های پلانجری رینگ بر روی سیلندر جاگرفته است. در پمپ‌های پلانجری درازای سر پلانجر از مسافت پیستون بیشتر می‎باشد ما در پمپ پیستونی این مساله کاملا فرق می‌کند.

باید خاطر نشان کرد، بیشتر کاربران این گونه پمپ‌ها با پمپ دیافراگمی است. به عنوان مثال، در زمینه آب شرب، از پمپ کلرزنی یا کلریناتورها کمک گرفته می‌شود. این نوع پمپ جهت اضافه کردن کلر به آب می‌باشد.

کلریناتورها چند گونه هستند؟

  • کلریناتورهای گازی
  • کلریناتورهای سیال
  • کلریناتورهایی از نوع دستی، بشکه‌ای و کوزه‌ای

درباره کلریناتورهای گازی باید خاطر نشان کرد، پمپ بوسیله فشار خود گاز نیروی محرکه را تامین می‌کند.

کلریناتورهای سیال به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

  1. برقی: الکتروموتور به این پمپ نیرو می‌دهد و آن را به کار می‌اندازد
  2. مکانیکی: نیروی آن بوسیله موتورهای انفجاری تامین می‌شود
  3. هیدرولیکی: بوسیله جریان مایع به کار می‌افتند

در مورد پمپ هیدرولیکی باید گفت، این گونه پمپ‌ها لازم است در مکانی قرار بگیرند که آب بتواند با فشار معادل دو اتمسفر به پمپ ورود پیدا کند.

در کلریناتورهای دستی نیز می‌بایست پرکلرین را به میزان یک به چهار با شن مخلوط کرده و داخل کوزه ریخت. این کوزه می‌تواند به مدت یک هفته چاهی را که به صورت روزانه یک متر متر مکعب آب را بالا می‌کشد، کافی باشد.

مهار درایو پمپ تزریق مواد شیمیایی چگونه انجام می‌شود؟

باید در این باره خاطر نشان کرد، مهار کردن اسید بسیار اهمیت دارد. ایمن ترین گونه پمپ جهت فرار از مرکز،درایو مغناطیسی می‌باشد. به این دلیل که هیچ چفت و بست مکانیکی ندارد . از همین رو از خطر فرسودگی و خراب شدن در امان است. همچنین این گونه پمپ‌ها نیازی به کنترل و عوض کردن منظم قطعات ندارد.

شایان ذکر است، پمپ درایو مغناطیسی از یک سری آهنربا کمک ‌می‌گیرد. این استفاده بدان جهت است که درایو را  با رینگ های o به پروانه متصل کند. این شیوه کمک می‌کند تا پمپ به خوبی ضد آب شود. با هماهنگی اروینگ‌ها و موادی که در ارتباط با رطوبت هستند، واحد به صورت کامل از نشتی در امان خواهد بود. سرهم بندی کردن قطعات آهنربا و یا تاقانها هم از موادی با کیفیت بالا می‌طلبد، موادی که مانند کاربید سیلیکون، کبالت ساماریوم و اینوکوئل باشد. در حال حاضر، تکنولوژی پمپ نصب آهنربا به گونه‌های چفت و بست شده شافت ارجحیت دارند. این مساله بیشتر به خاطر مهار ارزیابی شده است.

پمپ‌های چفت و بست شده شافت

چنانچه پمپ‌هایی که با دو شافت بهم چفت و بست شده باشند، حتما دچار آسیب می‌شوند. این مساله باعث می‌شود تا سیال به دورن مخزن وارد شود. در چنین شرایطی لازم است یک حسگر هشدار را تحریک نماید. این هشدار می‌تواند تیم مهندسی را از خطر آگاه کند. چنانچه پمپ از کارایی خود را از دست بدهد، اسید سولفوریکی که در معرض محیط قرار گرفته است، می‌تواند باعث خطرات جبران ناپذیری شود.

به شکل قدیمی و سنتی ، قمیت پمپ درایو ماگ بیشتر از پمپ‌های چفت و بست شده با شافت ارزیابی شده اند.

سخن آخر

در این نوشتار، به معرفی پمپ تزریق مواد شیمیایی پرداختیم . ضرورت و اهمیت آن را به کاربران این گونه پمپ‌ها متذکر شدیم. چنانچه ما را همراهی کرده باشید، با انواع مختلف و عملکرد هر کدام نیز آشنا شده‌اید. درپایان، کارشناسان ما از  توجه شما به این متن سپاسگذاری می‌کنند.

0

نظرات

نظر خود را با ما در میان بگذارید
نشانی ایمیل منتشر نخواهد شد

نظرات

Your email address will not be published. فیلدهای ستاره دار اجباری هستند *